maart 5, 2021

ForumPRO

Forum artikelen

Wat is psoriasis?

2 min read

Veel mensen hebben last van psoriasis. In Nederland heeft zo’n 2% tot 3% van de bevolking last van psoriasis. Meestal in een milde vorm en in enkele gevallen in een heftige vorm. Maar wat houdt deze chronische aandoening precies in en wat kun je er tegen doen? Wij vertellen je er graag meer over in dit artikel, lees dus snel verder!

Hoe herken je psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidaandoening, waarbij er op de huid rode plekken en schilfertjes zichtbaar zijn. Deze plekken kunnen erg gaan irriteren en jeuken. Vaak zitten deze plekken op de ellebogen, knieën, scheenbenen en onder het hoofdhaar. Bij mensen die last hebben van psoriasis, gaat de vernieuwing van de huidcellen veel sneller dan bij anderen. Doordat dit de snel gaat, ontstaat er een dikke laag van dode huidcellen die zich gaan opstapelen. Dit worden de schilferige plekken.

Hoe ontstaat psoriasis?

Wat de psoriasis oorzaak precies is, is per persoon verschillend. Het is een erfelijke aandoening en soms kun je er dus helemaal niks aan doen. Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan, maar meestal komt het voor bij mensen tussen 16 en 21 jaar of juist tussen de 50 en de 60 jaar.

Kan psoriasis verholpen worden?

In principe kan psoriasis niet genezen worden. Het is een onvoorspelbare aandoening. Zo kan het een tijdje wegblijven en kun je ook periodes hebben, waarbij de psoriasis erger wordt. Wel zijn er middelen waarmee je de psoriasis en de klachten kunt verminderen. Zo kun je een zalfje krijgen die je op de plek kunt smeren op de huid. Dit is vaak voor mensen die niet zo veel last ervaren van psoriasis, op jeuk na. Hiernaast bestaat er ook lichttherapie, waarbij de ontstekingsreactie in de huid wordt onderdrukt. Dit wordt gebruikt bij mensen met een matige tot ernstige psoriasis.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.