juli 20, 2024

3 tips om te besparen op je wagenpark

2 min gelezen
fleetmanagement

Bedrijfsauto’s vormen een mooie manier van reclame. Zeker wanneer je een bedrijf van grotere omvang hebt zijn auto’s van de zaak dan ook heel gebruikelijk. Alleen, als je hier niet op verstandige wijze mee omgaat, kunnen ze al gauw een behoorlijke (onnodige) kostenpost gaan vormen. Daarom geven we je in deze blog drie tips om te besparen op je wagenpark.

Investeren in fleetmanagementsoftware

Helaas zijn er nog veel bedrijven die werknemers een bedrijfswagen toebedelen, zonder dat precies duidelijk is in hoeverre deze nou precies gebruikt wordt. Bovendien komt hier allerlei administratieve rompslomp kijken. Zo moet iedere gereden kilometer gedeclareerd worden. Door gebruik te maken van een geavanceerd fleetmanagement-systeem, zoals dat van Vecore, krijg je gedetailleerd inzicht in de inzet van je wagenpark. Hoeveel wordt er nou precies gebruikgemaakt van de auto’s, wat zijn de precieze kosten en hoe kun je hierop besparen? Al dit soort gegevens worden verzameld in één enkel computersysteem.

Auto’s delen

Een dergelijk systeem kan je vervolgens bijvoorbeeld tot het inzicht doen komen dat de auto’s uit je wagenpark voor het overgrote merendeel van de tijd stilstaan. Dat is natuurlijk ontzettend zonde, want een stilstaande auto kost nu eenmaal onnodig geld. Auto’s delen is hiervoor een uitstekende optie. Met behulp van een app kunnen werknemers dan een auto reserveren wanneer ze deze nodig hebben, ook in hun privétijd. Ze betalen dan enkel voor het daadwerkelijke gebruik van de auto’s. Het gevolg: je hebt minder auto’s nodig en maakt dus minder kosten.

Een zakelijke rijopleiding

Ook het laten volgen van een zakelijke rijopleiding door je werknemers kan flink in de kosten schelen. Tijdens zo’n rijopleiding ligt de nadruk op het aanleren van een representatieve en brandstofbesparende rijstijl. Op die manier vormen je werknemers het visitekaartje voor je bedrijf, raken ze minder snel betrokken bij een ongeval (met schade en dus kosten tot gevolg) en zullen ze zuiniger rijden, door bijvoorbeeld minder vaak te remmen en bochten op een verantwoorde manier te nemen. Zowel ervaren als minder ervaren bestuurders kunnen van zo’n zakelijke rijopleiding nog een hoop leren.