oktober 6, 2024

Betonblokmallen: wat is het en waar gebruik je het voor?

2 min gelezen

Betonblokmallen worden gezien als dé oplossing voor betoncentrales, recyclingbedrijven en andere ondernemers die restbeton effectief willen verwerken. Het overgebleven beton wordt nu gebruik voor betonblokken, waardoor er geen materiaal verloren gaat. Hiermee kunnen betonbedrijven veel geld besparen én wordt het restbeton omgezet naar een nieuw en waardevol product. Maar wat zijn betonblokmallen nu precies en waar gebruik je het voor? Wij vertellen het je graag.  

Wat zijn betonblokmallen?

Het concept van betonblokmallen kun je eigenlijk vergelijken met het Lego-principe. Door de noppen op de bovenkant van het blok en de uitsparingen aan de onderkant, kunnen de betonblokken stabiel op elkaar gestapeld worden. Door het gewicht van de blokken, zal de stapel stevig blijven staan en niet omvallen. Dit is een ideale uitvinding voor het creëren van muren en diverse afscheidingen. Zo heb je geen bindmiddel nodig en vormen de blokken een herplaatsbaar stapelsysteem met veel uitbreidingsmogelijkheden. Betonblokmallen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, waardoor voor elk bouwproject wel een juiste betonblok te vinden is. Vaak worden betonblokken ook ingezet om verkeer om te leiden of om barrières te maken. Zo kan verkeer worden omgeleid tijdens wegwerkzaamheden bijvoorbeeld. Ook kunnen voetgangers op deze manier niet per ongeluk op een rijbaan terecht komen.

Deelwanden

Deelwanden voor betonmallen kunnen gezien worden als tussenwanden, waarmee je in één gieting meerdere en kleinere varianten kan produceren. Zo kun je dus ook halve, kwart of driekwart betonblokken produceren. Hiervoor heb je meestal geen aparte pinnen en schroeven nodig en kun je de deelwanden heel gemakkelijk in de mal plaatsen. Als het beton eenmaal hard is geworden en de blokken ontkist zijn, kun je de deelwanden gemakkelijk weer uit de storting halen. De deelwanden zijn ook verkrijgbaar in diverse afmetingen. Zo heb je deelwanden van 40×40 centimeter, maar ook van 80×80.