april 14, 2024

De beste reinigingsmethodes in een afgesloten ruimte

2 min gelezen

Veel mensen denken dat het reinigen van voorwerpen alleen kan met water en sop. Toch werkt dit lang niet voor alle voorwerpen. Sommige materialen kunnen zelfs juist beschadigd worden door deze ouderwetse keuken methode van schoonmaken. Wanneer je werkt met allerlei voorwerpen in een industriële omgeving kun je andere reinigingsmethodes gebruiken dan in een keuken setting, vooral als je je in een afgesloten ruimte bevindt. Zo zou je een straalcabine of ultrasoon reiniger kunnen overwegen, maar je kan uiteraard altijd nog meer bekijken.

Ultrasoon reiniger

Een ultrasoon reiniger maakt gebruik van verplaatsende geluidsgolven die via negatieve druk een soort implosies veroorzaken die allerlei waterstromen op gang brengen. Het voordeel hiervan is dat geen enkele plek onbereikbaar is. De stromingen in de ultrasoon vloeistof zij zodanig sterk dat ieder hoekje of gaatje bereikt kan worden dat met de hand nog zo onbereikbaar leek. Daarnaast hoef je niet te vrezen voor beschadigingen: reiniging vindt immers plaats met behulp van alleen de vloeistof, en niet van een borstel, spons of ander hulpmiddel. Er is dus geen kans op krassen of andersoortige beschadigingen. Tot slot is het ook een snel proces: er wordt grondig gereinigd zonder dat dit uren tijd kost.

Straalcabine

Een andere manier van reinigen is aan de hand van een straalproces. Dit wordt vooral toegepast op de oppervlakte van harde materialen, zoals metaal of glasparels. Het werkt aan de hand van een compressor en perslucht, waardoor kleine gritkorrels met hoge snelheid tegen het materiaal in kwestie worden aangeblazen, wat zorgt voor een abrasief effect. Zo kan bijvoorbeeld hardnekkige roest of verf verwijderd worden, zodat het materiaal er weer uitziet als nieuw. Er zijn natuurlijk verschillende soorten straalcabines, zoals een injector straalcabine of een drukstraalcabine, maar u kunt altijd meer bekijken. De voordelen van straalcabines zijn dat deze erg geschikt zijn voor harde materialen die u zelf niet met de hand schoon krijgt. Daarnaast kan dit, in tegenstelling tot de ultrasoon reiniger, ook makkelijk gebruikt worden voor grotere objecten.