juli 15, 2024

Een citroenboompje verzorgen

2 min gelezen

Het laten groeien van een citroenboompje kan een uitdaging zijn omdat de hitte van het zomerseizoen de pot makkelijk kan laten uitdrogen. Als de boom ouder en dus beter geworteld is, kunnen de boompjes makkelijker uitdrogen, vooral in de rustiek ogende terracotta potten. De potten zweten regelmatig water uit in tegenstelling tot de geglazuurde potten die water binnen de pot houden. Het is nodig om je boompje regelmatig water te geven gedurende hete weken om ervoor te zorgen dat je plant gehydrateerd en gelukkig blijft. Een geglazuurde pot helpt ervoor te zorgen dat er niet te veel water verdampt en de grond van je citroen vochtiger blijft.

Water geven

Om je citroenboompje consistent nat te houden, kun je een irrigatie syteem toevoegen aan de pot van je plant. Dit helpt de boom om constant gehydrateerd te blijven waardoor de plant fruit kan gaan geven. Als je niet de mogelijkheid hebt om een irrigatiesysteem aan te schaffen, blijf er dan voor zorgen dat je boompje constant water krijgt. Een kleine waarschuwing voordat je een nieuwe pot aanschaft. Pas op dat je niet kiest voor een pot die taps toeloopt aan de rand. Dit maakt namelijk dat het lastiger wordt om de wortels niet te beschadigen bij het verpotten van de boom.

Je boompje voeden

Zorg ervoor dat je het citroenboompje voedt met geschikte organische bemesting. Denk aan alle baby citroentjes die je citroenboompje moet verzorgen. Dus geef je boom goed voedsel en voedingsstoffen. De citrus heeft voedingsstoffen nodig en omdat de wortels nergens heen kunnen in de pot, is het nog belangrijker om je boompje goed te voeden. Houd er tot slot rekening mee dat een hele dag in de volle hete zon in de zomer te veel kan zijn voor je boompjes. Driekwart van de dog vol zonlicht kan gedurende de zomer genoeg zijn voor de boom. Het kan anders zo zijn dat de zon te heet is en je boom gestresst raakt.