juni 12, 2024

Een schip laten bouwen? Dat doe je in Friesland!

2 min gelezen
scheepsbouw

Er zijn zo van die dingen die gewoon bij elkaar lijken te horen. Brabant en worstenbroodjes, Nederland en regen, shoarma en knoflooksaus, André en Bridget… Of, nou ja, soms zit je ernaast. Hoe dan ook, schepen en Friesland horen in elk geval zeker wél in dit rijtje thuis. Want als ze ergens bedreven zijn in de scheepsbouw, dan is het wel in de provincie van suikerbrood en beerenburg. Hier volgt een stukje achtergrond.

Een provincie vol water

De provincie Friesland bestaat voor bijna de helft uit water. Sterker nog: als ook de wateren meegeteld zouden worden, was niet Gelderland, maar Friesland ‘s lands grootste provincie. We kennen allemaal wel de beelden uit De Schippers van de Kameleon. Talloze meren, kanalen en beekjes. Veel Friezen hebben dan ook een eigen boot, omdat sommige plaatsen eenvoudigweg beter te bereiken zijn over het water dan over de weg.

Daarnaast zijn de Friezen dol op watersport. Sterker nog: er wordt in Friesland een sport beoefend die we verder in heel het land niet eens kennen: skûtsjesilen. Dit is een vorm van zeilen met een zogeheten skûtsje, een houten of stalen zeilboot – officieel een tsjalk – die oorspronkelijk gebruikt werd voor het vrachtvervoer over de Friese wateren. Aan skûtsjesil-wedstrijden mag men dan ook alleen deelnemen met skûtsjes die ook daadwerkelijk in Friesland gebouwd zijn. En dat de Friezen daar bedreven in zijn, dat moge duidelijk zijn.

Zelfs Donald Trump wilde een Fries jacht

Hierom staan de Friezen niet alleen in Nederland bekend, maar ook ver buiten de landsgrenzen. Zo liet de huidige Amerikaanse president Donald Trump, toen nog een 42-jarige projectontwikkelaar, reeds in 1987 zowel een jacht renoveren als later nog eens een compleet nieuw schip bouwen. Niet in New York, waar hij woonachtig was, of een andere wereldstad. Nee, in het Friese Makkum! Maar na betalingsproblemen besloot Trump de gehele scheepswerf, die toch al verlies leed, op te kopen en later weer te verkopen aan een investeerder. Een manier van zakendoen die de Friezen tot dan toe nooit eerder hadden meegemaakt.

Die scheepswerf van weleer bestaat heden ten dage niet meer, maar elders in Friesland zijn nog steeds scheepsbouwers gevestigd die het vak beter beheersen dan waar dan ook ter wereld. Wil jij zelf ook een schip laten bouwen? Neem dan bijvoorbeeld eens contact op met Maritime Projects in Joure. Daar kunnen ze je op alle vlakken van advies voorzien!