april 14, 2024

Wat je moet regelen na je scheiding?

2 min gelezen

Je scheiding is definitief verklaard door de rechter. Na een, vaak lang en moeizaam, scheidingsproces is het nu klaar. De financiële zaken zijn besproken en praktische zaken zijn geregeld. Wat nu? Er kan nog genoeg misgaan na een scheiding of er kunnen nog genoeg zaken zijn die nog geregeld moeten worden. Je hebt misschien bepaalde stappen genomen tijdens het scheidingsproces waardoor het nu nog afgerond moet worden op de juiste manier.

Problemen over afspraken

Duidelijke afspraken maken is belangrijk om problemen en/of conflicten in de toekomst te voorkomen. Je bent in Nederland bijvoorbeeld altijd beide verantwoordelijk voor de kinderen. Je kunt hier niet omheen. Toch kunnen er achteraf problemen ontstaan. Afspraken zijn toch niet duidelijk genoeg of één van de twee houdt zich niet goed aan de afspraken. Het is raadzaam om dan een echtscheidingsadvocaat in te huren. Je wordt geholpen bij het probleem op de juiste manier. Deze advocaat kent immers de regels en wetten beter dan jijzelf.

Financiële afspraken worden niet nagegaan

Wanneer jij de partner bent met het hoogste inkomen ben jij verantwoordelijk voor kinder- en partneralimentatie. Deze regels kunnen later nog verandert worden. Denk bijvoorbeeld aan je ex-partner die een nieuwe baan krijgt waarbij hij of zij meer gaat verdienen. De alimentatie dient dan natuurlijk aangepast te worden.

Testament opnieuw bekijken

Een testament kan voor het trouwen aangepast worden. Wanneer je gescheiden bent is het belangrijk dat je hier opnieuw naar kijkt. Lees je bijvoorbeeld in over het familie-erfrecht. Je ziet waarschijnlijk hoe het verloop van je testament zal gaan nadat je overleden bent. De kans is groot dat je ex-partner ook iets erft. Misschien wil je dat na de scheiding niet meer. Kijk daarom altijd met een expert opnieuw naar je testament. Je kunt dan nog iets aanpassen in de verdeling van de erfenis.