juni 12, 2024

Mag je zomaar tweedehands software kopen?

2 min gelezen
software

De software markt is een markt die door veel mensen gezien wordt als een hele lastige en moeilijk markt om in te handelen en om het ook daadwerkelijk te begrijpen. Tegenwoordig bestaat er ook een markt voor tweedehands software, wat voor heel veel bedrijven een stuk voordeliger is dan het kopen van software direct van een groot IT bedrijf. Doordat er nu ook een extra markt bij is gekomen is er ook veel meer aanbod van software van verschillende bedrijven, daarom kan het nog ingewikkelder voor de consumenten worden om de juiste software te vinde die benodigd is door de consument. Gelukkig zijn er een aantal bedrijven en platformen die kunnen helpen bij het uitzoeken van het juiste softwarepakket. Er bestaan ook platformen om te helpen met de doorverkoop van software, zo is er bijvoorbeeld Thornstein Groep waar je de juiste leverancier kan vinden voor jou benodigde software.

Is tweedehands software kopen legal?

Zoals gezegd is het vaak een stuk goedkoper en meer efficiënt voor bedrijven om tweedehands software licenties te kopen dan direct de software van de grote markt leiders te kopen. De vraag is alleen is het ook daadwerkelijk legal om tweedehands software te kopen of is het niet de bedoeling dat software doorverkocht wordt. Je kan je voorstellen dat de grote IT bedrijven geen fan zijn van de handel in tweedehands software, omdat hun eigen producten en programma’s nu minder verkocht worden. Alleen helaas voor de grotere bedrijven in deze sector is de handel in tweedehands software daadwerkelijk legal, het is dus toegestaan om deze software aan te schaffen.

Waarom is het legal?

Zoals ook bij veel andere producten is de software na gebruik van de eerste gebruiker niet helemaal waardeloos, er zit nog zeker een waarde aan. Net zoals bij andere producten die mensen  niet meer nodig hebben en die nog wel waarde hebben is er een markt om het door te verkopen aan andere mensen.