april 14, 2024

Spijs een traditionele BBQ op met deze eenvoudige tips

3 min gelezen

Heb je nu alweer zin om in de zomermaanden lekker te gaan BBQ’en? Dan geven wij je groot gelijk! Ook wij hebben zin om dit jaar weer de lekkerste BBQ feestjes te geven en gezellig met vrienden en familie te genieten van overheerlijk vlees. Bekijk onderstaande tips om je traditionele BBQ heerlijk en anders te spijzen.

1. Warm het op.

Haal het vlees uit de koelkast en laat het 20-30 minuten op kamertemperatuur rusten. De sleutel tot een perfecte biefstuk is om het voor een korte tijd op hoge temperatuur te koken. Hoe kouder de steak is, hoe langer het duurt om hem te koken. En hoe meer tijd het besteedt aan de hitte, hoe moeilijker het wordt. In het ideale geval wil je dat het vlees een beetje koel is als het op de grill komt. Dit helpt je om de perfecte medium zeldzame biefstuk te bereiken.

2. Maak je BBQ schoon.

Een schone BBQ maakt grillen met antiaanbaklaag mogelijk. Investeer in een goede grillborstel en aan het begin van elke kooksessie, nadat je je grill hebt voorverwarmd, schrob het goed met het penseel om overblijfselen uit de vorige sessie te verwijderen. Heb je geen BBQ? Het is mogelijk om een BBQ aan huis te bezorgen. Wanneer je een BBQ huurt hoef je niet schoon te maken.

3. Marineer het vlees

Voeg wat instant-smaak in je sneden door ze te marineren. Een avond van tevoren marineren is de beste manier om ervoor te zorgen dat de smaken doordringen in het vlees. Of houd dingen super eenvoudig en voeg enkele van de klaar gemarineerde opties toe aan je doos. Er zijn verschillende soorten vlees die voor gemarineerd zijn, zoals de BBQ-kippendijen, Teriyaki-rundvleeskebabs of pittige Chicken-drumsticks of Wings. Vergeet niet om overtollige marinade af te schudden voordat het vlees de grill raakt, vooral als het olie bevat. Als het op de grill valt, is het waarschijnlijk dat het vlees zal verbranden, waardoor die bittere rokerige smaak ontstaat.

4. Test het vlees

Een voor de hand liggende maar zo belangrijk, vooral als je voor veel mensen kookt. Het kan moeilijk zijn om te vertellen of het vlees gaar is, zonder het te proeven. Zorg ervoor dat je in kip en varkensvlees snijdt en controleer of de sappen helder zijn, of koop een temperatuurmeter.

5. Laat het vlees rusten

Zodra het vlees naar wens is bereid, is het een goed idee om het een paar minuten te laten rusten. Hierdoor kan het zijn sappen opnieuw opnemen en zachter worden. We houden ervan om ons vlees te laten rusten op een verwarmde, met folie bedekte schaal op het bovenste rek van de BBQ, weg van directe warmte.

6. Vergeet de groenten niet

Plaats op de grill een verscheidenheid aan groenten, die voedingsstoffen en smaak aan jouw bord toevoegt. Probeer ‘veggie kabobs’ te maken met paprika’s, zomerpompoen en champignons.  De truc om groenten te grillen is ze in vormen en maten te snijden die goed op de grill garen. Wanneer je ze op een middelhoog vuur kookt en vaak ronddraait, worden ze meestal in 8 – 10 minuten gedaan (soms minder, afhankelijk van de groente). Gegrild fruit kan in blokjes worden gesneden en in pastasalade worden gegooid of met yoghurt als dessert worden geserveerd.