juni 22, 2024

10 Eenvoudige manieren om je kledingkast in te richten

3 min gelezen

Je dag begint en eindigt in de slaapkamer, dus als je deze geordend houdt, heb je minder stress. Overvolle laden, vloeren in wanorde en een rommelig bed zorgen ervoor dat je je druk voelt. Maar of je nu werkt met een ruime kamer of een klein hoekje, je kunt je omgeving maximaliseren en verfraaien met gezond verstand en een paar slimme opslag trucs. Het is tijd om je rommelige kledingkast op te ruimen met deze 10 tips.

1. Maak jouw garderobe schoon.

Ga door je kleren heen en ontdoe je van alles wat niet past of dat je de afgelopen paar maanden niet hebt gedragen. Als het seizoensgebonden is (zoals een trui of een korte broek) en je hebt het het afgelopen seizoen nog niet gedragen, moet het gaan.

2. Vouw truien.

Sweaters moeten worden gevouwen, omdat het hangen ervan hun vorm kan veranderen en ervoor kan zorgen dat ze blijven haken. Stapel ze netjes op elkaar op planken en probeer de stapels niet te hoog te maken.

3. Hang met een plan.

Kies een organisatiesysteem voor je kleding. Hang alle broeken, overhemden en jurken in een apart gebied. Je kunt categorieën verder opsplitsen naar lengte, gelegenheid of seizoen. Zorg ervoor dat je investeert in hangers van hoge kwaliteit (geen draden).

4. Kleurcode.

Zodra het op type is gesorteerd, rangschik je alles in jouw kast op kleur. Dit is misschien vervelend, maar dit is de gemakkelijkste en snelste manier om je kledingkast te doorzoeken wat je moet dragen.

5. Plank of hangzakken.

Bewaar tassen op planken. Als je niet over het vloeroppervlak beschikt, kun je een opbergruimte voor de muur of vloer kopen. Je kunt handtassen ook aan kleerhangers hangen.

6. Houd laden netjes.

Vouw alles in je kledingladen netjes op. Door shirts en broeken horizontaal in plaats van verticaal te rangschikken, zijn ze gemakkelijker te doorzoeken. Gebruik een lade verdeler voor kleinere items zoals sokken, lingerie en riemen.

7. Ontwerp schoenenopslag die bij jouw ruimte past.

Pas jouw schoenopslag aan om optimaal gebruik te maken van jouw specifieke ruimte. Je van bommel schoenen kunnen bijvoorbeeld op planken of op de vloer worden geplaatst. Je kunt laarzen aan broekhangers ophangen als je weinig ruimte hebt op de grond. Aangepaste rekken zijn de ultieme luxe in schoenopslag, maar een schoenenkast is een andere ingenieuze oplossing.

8. Bewaar items onder het bed.

De ruimte onder het bed is een ideaal opbergvak dat je niet wilt verspillen. Je kunt kaartenbakken, manden of tassen gebruiken om beddengoed en andere niet-essentiële dingen op te bergen, maar laden zijn misschien wel de snelste en gemakkelijkste manier om toegang te krijgen tot deze ruimte en deze netjes te houden.

9. Weg met papieren

Verwijder items die geen zaken in jouw kast hebben. Bankafschriften, verzekeringsinformatie of belastingdocumenten horen niet thuis naast jouw schoenen, sjaals en truien.

10. Pas de 80/20 regel toe

Je wilt het misschien niet toegeven, maar de meeste kleren die je hebt, gaan waarschijnlijk ongedragen blijven. Er wordt gezegd dat de gemiddelde Nederlander slechts 10 tot 20 procent van hun kleding draagt. Om het vuil en rommel te verminderen, verwijder je de items die je in een jaar niet hebt gedragen. Lever het in bij Goodwill of maak een kledingwisseling met vrienden.