juni 12, 2024

Zorg dat je materiaal bij elkaar past

2 min gelezen
Spiraalboor

Wanneer je een profielfrees gaat kopen moet je goed letten op de schachtmaat van je frees. Er zijn meerdere gangbare maten voor de schacht, zoals 6, 8 en 12 mm. Het zou zonde zijn als je je nieuwe frees binnenkrijgt en hij past niet in de schacht van de bovenfrees. Let ook goed op het materiaal waar je profielfrees van gemaakt is, het ene materiaal is harder dan het andere materiaal en kan dus langer meegaan. Duurzame gereedschappen worden meestal gemaakt van gehard staal omdat dit materiaal veel kan hebben. 

Algemeen gereedschap

Soms is gereedschap erg specifiek voor een bepaalde klus gemaakt, zoals een groeffrees. Maar je hebt ook gereedschappen die veel breder gebruikt kunnen worden, voor veel meer klussen. Denk bijvoorbeeld aan een simpele schroevendraaier, het maakt niet uit wat voor klussen je uitvoert, iedereen heeft een schroevendraaier in zijn gereedschapskist zitten. Meestal zelfs wel meerdere, want ook de schroevendraaier heeft verschillende varianten. Zo zijn er nog meer basisbenodigdheden die elke klusser bij zich heeft wanneer hij op pad gaat. Denk aan een hamer, meetlint, een aantal tangen en een stanleymes. Dit wordt gezien als een basisuitrusting welke elke vakman zelf verder uit gaat breiden met andere gereedschappen.

Een echte vakman

Er zijn veel verschillende vakgebieden die gebruik maken van gereedschap. Denk aan een loodgieter, installateur, schilder, timmerman en ga zo maar door. Dit zijn allemaal vakmannen die veel kennis hebben opgedaan binnen een specifiek vakgebied. Vaak begint dit bij een cursus of MBO opleiding waar een vakman basiskennis en vaardigheden meekrijgt en zich daarna verder gaat ontwikkelen in het werkveld. Mensen die een probleem hebben gaan vaak op zoek naar een betrouwbare vakman. Maar ook klusjesmannen zijn steeds meer in trek, dit zijn vaak manusjes van alles, ze pakken allerlei klussen op maar zijn meestal nergens echt een expert in zoals een vakman dat is.