september 12, 2024

Effectief behandeltraject

2 min gelezen
cognitieve gedragstherapie

Vaak wordt er bij psychische klachten direct gegrepen naar de medicijnen, maar het probleem wordt op deze manier niet verholpen. Sterker nog wordt er gestopt met de medicijnen, keren de klachten net zo hard weer terug. Cognitieve gedragstherapie is therapie die wel helpt, en de problemen ook bij de bron aanpakken. Medicatie is niet meer nodig, waardoor er ook geen bijwerkingen ontstaan. De samenwerking tussen de cliënt en de therapeut is uniek, de therapie wordt afgestemd op de wensen van de cliënt, op eigen kracht kan de cliënt de problemen aanpakken.

cognitieve gedragstherapie

Behandeling in het hier en nu

De behandeling van cognitieve gedragstherapie is niet gericht om te achterhalen waar de problemen doorkomen en wanneer ze zijn ontstaan, het is niet altijd nodig om de oorzaak te achterhalen. Het is juist de vraag waarom problemen zich blijven voordoen bij iemand, en je daarop te richten. Vaak is het een opeenhoping van negatieve gedachten, die zich een spiraal vormen van negativiteit. Hoe nu je gedrag is, is gekomen door de problemen die je hebt. De negatieve spiraal moet worden doorbroken om ander gedrag te krijgen.

Tussen de sessies door

De samenwerking tussen de cliënt en de therapeut bij cognitieve gedragstherapie, betekent niet dat er alleen aan gewerkt wordt tijdens de behandeling. Tussen de sessies door, moet de cliënt ook eraan werken zodat wordt ervaren dat het gedrag veranderd. Tijdens de therapie merkt de cliënt dat de negatieve gedachten niet de overhand meer hebben, en steeds vaker het denkbeeld veranderd wat positieve gedachten met zich meebrengt. Een goed teken voor nu, en om in de toekomst ook mee aan de slag te gaan.