juni 22, 2024

Hoe teksten nakijken?

1 min gelezen
tekst nakijken

Een tekst is, ruim gedefinieerd, een reeks talige tekens, zoals letters, symbolen of klanken, die in een communicatieve situatie als een geheel wordt ervaren. Als je teksten schrijft, moeten deze gecontroleerd worden, omdat er anders misschien erg veel grammaticale fouten op spelfouten in staan. Hoe tekst nakijken?

Zelf

De meeste mensen kijken teksten natuurlijk zelf na. Volgens veel mensen is dit ook de meest effectieve manier. Je kijkt dan namelijk niet alleen na voor spelfouten, grammaticale fouten, enzovoort. Je kijkt dan na voor de hele tekst. Als je bepaalde zinnen ziet die toch niet helemaal aan jouw wensen voldoen, maar wel correct is geschreven, kan je deze alsnog wijzigen. Zo krijg je echt een tekst waar jij tevreden mee bent en niet een die alleen volgens de Nederlandse taal correct is. Wel kost het redelijk wat tijd, want een keer de tekst nog een keer lezen, is natuurlijk niet genoeg. 

Programma 

Er zijn tegenwoordig enorm veel online programma’s te vinden die bedoeld zijn voor het nakijken van teksten. Deze kun je instellen op bijvoorbeeld privé teksten of zakelijke teksten. Dit programma zal dan de spelfouten, grammaticale fouten en verkeerde zinsopbouwen uit de tekst halen. Stel je kiest voor zakelijke teksten, dan zijn er zelfs programma’s te vinden die dan suggesties geven voor bepaalde woorden en zinsdelen. Op deze manier krijg je vaak wat meer formele zinnen dan je eigenlijk had geschreven.