juni 22, 2024

Hou het netjes!

2 min gelezen
netjes

Wat voor type ben jij? Wil jij altijd alles om je heen zo netjes mogelijk opgeruimd hebben? Of maakt het je niet zoveel uit, en laat je alles rustig slingeren? Alhoewel dat laatste misschien heerlijk relaxed kan lijken, levert het toch heel vaak flink wat praktische problemen op.

Ik raak alles kwijt!

Als al je spullen een vaste plek hebben, kun je ze altijd heel gemakkelijk weer vinden. Nou ja, bijna altijd; je moet natuurlijk wel zorgen dat je die vaste plekken niet vergeet. Dat is prettig, zeker voor mensen die toch al wat chaotisch zijn aangelegd. Het scheelt je ook veel tijd: ja, alles netjes opruimen kost wat extra tijd, maar die verdien je ruimschoots terug door niet steeds al je spullen te hoeven zoeken.

Zie je huis eens als een magazijn. Een magazijn waar alle goederen op willekeurige plekken op opslagrekken staan, dat werkt natuurlijk niet. Spullen zouden kwijtraken, mensen die orders moeten inpakken zouden uren bezig zijn omdat ze ieder product stuk voor stuk moeten gaan zoeken en daarbij geen idee hebben in welke richting ze dat moeten doen. Het is dus niet voor niets dat magazijnen strak zijn ingericht met opslagrekken en magazijnstellingen: hierop kunnen alle goederen een vaste plek krijgen, die iedereen kent en snel kan vinden.

Je huis als magazijn

Ben jij altijd van alles kwijt, en sta je erom bekend dat je altijd te laat komt omdat je steeds maar weer je sleutels, portemonnee of zelfs je schoenen niet kan vinden? Dan is het de hoogste tijd om je huis eens wat meer als een magazijn te gaan zien.

Bedenk om te beginnen vaste plekken voor de spullen die je het vaakst kwijtraakt. Je sleutels, bijvoorbeeld, die dan weer eens op de keukentafel en dan weer eens in de fruitschaal of aan de kapstok belanden. Maak er een vaste plek voor, en hou je daar ook aan. Een goede manier om dit voor elkaar te krijgen is door er ook echt een herkenbaar punt voor te zoeken, door bijvoorbeeld op een plek die op je route naar de voordeur ligt een sleutelrekje op te hangen. Het kost je geen extra moeite of meters om hier gebruik van te maken, en je zal snel zien dat het gebruik van het rekje een gewoonte wordt die je veel tijd bespaart.

Werkt dit goed? Dan ga je het verder uitbreiden. Een vaste plek voor je portemonnee bijvoorbeeld, wederom op een speciaal gecreëerde plek ergens op je dagelijkse route. Als je voor alle spullen die je regelmatig gebruikt en kwijtraakt op deze manier, stap voor stap, een eigen plekje realiseert zal je leven er een stuk georganiseerder uit gaan zien.