juli 15, 2024

Verschillende huidproblemen

2 min gelezen

In totaal zijn er hedendaags meer dan tweeduizend verschillende soorten huidaandoeningen bekend. Dit zijn er enorm veel. De meest voorkomende aandoeningen in Nederland zijn eczeem, acne, psoriasis, vitiligo, gordelroos en de koortslip. In dit artikel gaan we kort in op wat deze huidaandoeningen betekenen en hoe deze kunnen worden genezen of wat je eraan kunt doen om het te voorkomen.

Wat houdt dit in?

We gaan in het kort langs de huidaandoeningen. Eczeem is ontsteking van de huid en kenmerkt zich door roodheid, jeuk en schilfering. Dit is in vrij veel gevallen goed te behandelen met een eczeem creme. Acne is veel voorkomend onder tieners door de verstoorde hormoonbalans. Hierdoor ontstaan veel puisten en mee-eters. Dit kan naast het gezicht zich ook verspreiden over het gehele lichaam. Psoriasis heeft net zoals eczeem als kenmerk jeuk, maar het meest duidelijke kenmerk zijn de schilfers op een rode huid. Vitiligo is een aandoening waar een persoon zijn of haar eigen pigment afbreekt. Hierdoor kunnen er bij een persoon witte vlekken ontstaan op de huid. Gordelroos is een aandoening wat zich kenmerkt in jeukende rode plekken die ook enorm veel pijn kunnen doen. Het wordt veroorzaakt door het virus van de waterpokken. Hierdoor kunnen mensen zich ook grieperig voelen. De blaasjes op de huid zijn ook enorm besmettelijk. Ten slotte: de koortslip. Deze wordt veroorzaakt door het herpesvirus en is te herkennen aan het zwelling met de korst op de lip. Deze aandoening kan helaas terugkomen bij een verminderde weerstand. Ook deze aandoening is zeer besmettelijk.

Hoe ga je ermee om?

De behandeling bij elk van deze huidaandoeningen is verschillend. Zoals eerder werd benoemd is eczeem goed te behandelen met een eczeem creme. Veel van de aandoeningen zijn vaak goed te behandelen een zalf of lotion. Mochten dit heviger zijn zoals bijvoorbeeld met acne zal er naar medicijnen worden gekeken. In het geval van Vitiligo is er nog geen behandeling gevonden om het te genezen. Wel zijn er behandelingen die pigment kunnen terughalen of die de aandoening kunnen verminderen.