juni 22, 2024

Taxichauffeur worden bestaat uit verschillende stappen

2 min gelezen
Wesseldijk

Wil jij altijd al taxichauffeur worden, maar heb je geen idee hoe je dit aan kunt pakken? In dit artikel vertellen we je er meer over. Om taxichauffeur te kunnen worden, is het belangrijk om verschillende stappen te doorlopen. Soms wordt gedacht, dat het al voldoende is om een autorijbewijs in je bezit te hebben. Dit is echter niet het geval! Naast een autorijbewijs dien je namelijk ook een aanvullend certificaat te behalen. We noemen dit certificaat ook wel een taxipas. Nadat je deze pas behaald hebt, kun je als werknemer aan de slag gaan voor een bestaand taxibedrijf of zelf een bedrijf opstarten.

taxichauffeur worden

Taxichauffeur worden met het behalen van je taxipas

Taxichauffeur worden door je taxipas te behalen, bestaat zowel uit een aantal theorielessen als uit een praktijkexamen. In de theorielessen wordt ingegaan op hetgeen je als taxichauffeur rekening mee dient te houden. Waar mag je mensen oppikken? Wat zijn de regels rond de taxistandplaatsen in steden? Enzovoorts. Nadat je deze theorielessen gevolgd hebt, dien je hier examen in te doen. Na het behalen van je theoriecertificaat, kun je ook deelnemen aan het praktijkexamen. Over het algemeen duurt het behalen van de taxipas minder lang, dan het behalen van je autorijbewijs.

Rijles

Andere eisen voor aanstaand taxichauffeurs

Met het behalen van je taxipas ben je er nog niet. Zo dien je ook een VOG te kunnen overleggen. Dit is een Verklaring Omtrent Gedrag, waarin het Ministerie van Justitie en Veiligheid vastlegt dat je geen zware criminele activiteiten op je strafblad hebt staan. Mocht dit wel zo zijn, dan is het vaak niet mogelijk om als taxichauffeur aan de slag te gaan. Naast je VOG dien je ook een geneeskundige verklaring aan te vragen. Je kunt deze verklaring in laten vullen door een Arbo-arts. In het zogenaamde Kiwa Register is vastgelegd wie mag werken als taxichauffeur.