juni 24, 2024

Cedar hout: de voordelen

2 min gelezen

Wat is cedar hout

Cedar hout is hout van een cedar boom. Deze bomen komen uit de dennenfamilie en ze kunnen erg groot worden, soms tot wel 50m hoog. Het hout is oranje-achtig van kleur en het bevat uitstekende eigenschappen. Het wordt gezien als één van de meeste karakteristieke en luxe houtsoorten. De boom groeit wereldwijd op verschillende plaatsen. Ook in Nederland zijn hier soorten van te vinden. Eén van de bekendste plaatsen waar cedar hout groeit is Canada. Hieronder lees je meer over de voordelen en de mogelijke toepassingen van deze fraaie houtsoort.

De voordelen

Cedar hout is een prachtige houtsoort met vele voordelen. Zo is het erg licht van gewicht, bijzonder duurzaam en tevens goed te bewerken door de simpele en fijne nerfstructuur. Misschien wel het grootste voordeel van deze houtsoort is dat het van zichzelf veel (cedar)olie bevat. Het is hiermee op natuurlijke wijze bestand tegen rot en schimmel. Het is dan ook niet gek dat dit de enige houtsoort is die onbewerkt intercontinentaal vervoerd mag worden. Cedar hout staat ook bekend om de goede geur (en smaak) die het afgeeft.

Toepassing van cedar hout

De toepassingsmogelijkheden van deze veelzijdige houtsoort zijn werkelijk eindeloos. Dit heeft te maken met de uitstekende en tevens natuurlijke materiaaleigenschappen van dit type hout. Zo wordt cedar hout veel gebruikt als bekleding voor luxere gevels of als boeideel, het heeft namelijk erg veel uitstraling en het blijft lang goed. Om dezelfde redencen wordt dit hout ook veel gebruikt voor tuinhuisjes en schuttingen. Ook zijn veel sauna’s vaak van deze houtsoort gemaakt en vind je het vaak terug bij topbladen van het luxere segment akoestische gitaren. Tot slot wordt dit houtsoort ook veelvuldig gebruikt als grillplank voor op de barbecue. Vervolgens wordt hier een stuk vis of vlees op geplaatst waarna de heerlijke smaak en geur van het cedar zal intrekken in het gerecht. Een opsomming van alle mogelijkheden zou eindeloos worden. Een betere vraag om te stellen is: wat kan deze houtsoort niet?