april 14, 2024

Tips voor het kopen van een nieuwe haard

2 min gelezen

Haarden brengen niet alleen veel gezelligheid met zich mee, het is ook een goedkope en duurzame manier voor het verwarmen van je huis. Zo kun je met een haard of kachel als snel besparen op energiekosten. Klinkt ideaal, toch? Maar waar moet je nu precies op letten bij het aanschaffen van een nieuwe haard? Dit leggen wij je graag uit!

Veiligheid

Als eerste is het heel belangrijk dat je kijkt naar de veiligheid van een haard. Je wilt immers geen kans lopen op brand of koolmonoxidevergiftiging. Een defect apparaat of het verkeerd gebruiken hiervan, zorgt voor vele binnen- en schoorsteenbranden per jaar. Zoek daarom zorgvuldig je haard uit en laat deze monteren of installeren door een professionele monteur. Haarden die over het algemeen veilig zijn, hebben een gesloten afwerking. Denk bijvoorbeeld aan gesloten tuinhaarden. Zo kun je verantwoord stoken. Weet je niet zeker welke haard veilig is? Laat je dan adviseren door een haardenleverancier! Zij kijken mee met jouw mogelijkheden en beperkingen wat betreft aansluiting, luchtafvoer en ventilatie.

Wensen en mogelijkheden

Voordat je enthousiast op zoek gaat naar een nieuwe haard, is het verstandig om voor jezelf in kaart te brengen waar je precies naar op zoek bent en wat de mogelijkheden moeten zijn van de nieuwe haard. Zo kun je gerichter op zoek gaan en een haard vinden die perfect bij jou past. Houd bijvoorbeeld rekening met je thuissituatie en leefsfeer. Is het doel van de haard alleen warmte creëren of is het ook een centrale plek in huis waar je knus omheen kunt zitten? Er zijn diverse merken die haarden en kachels bieden in verschillende stijlen. Neem bijvoorbeeld een Reny haard. Reny specialiseert zich in houthaarden en houtkachels en bieden modellen voor elk soort interieur, van modern tot klassiek!