juli 15, 2024

Stressbestendig worden, hoe doe je dat?

2 min gelezen
Verschillende smaken

Stress is tegenwoordig steeds meer in ons leven. Dit heeft te maken met verschillende factoren. Denk aan hoge werkdruk, het ideaalbeeld van tegenwoordig, social media en ga zo maar door. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jij jezelf kan ontspannen ook in tijden van drukte. Het is belangrijk dat jij jezelf kan beschermen voor stressvolle situaties, of jij nu 10 jaar in dienst bent of het ‘slechts’ jouw bijbaan betreft. Maar hoe doe jij dit eigenlijk? Wij hebben aan aantal tips voor je op een rijtje gezet om toe te passen.

1. Ken je grenzen.
Het is goed om aan te voelen wanneer jouw stressprikkel begint. Indien jij dit gevoel voelt opkomen is het belangrijk daar even bij stil te staan. Neem even 15 minuten pauze, ga wat wandelen of ga eventjes wat anders doen. Zo kan je even tot rust komen en met een frisse blik beginnen.

2. Ga op tijd naar bed.
Het is belangrijk dat als jij een drukke dag voor de boeg hebt jouw energielevel op pijl is. Dit voorkomt prikkelbaarheid en zorgt dat jij je goed kan concentreren en aan jouw deadline kan voldoen.

3. Maak een prioriteitenlijst.
Prioriteiten op een rijtje zetten helpt om structuur te krijgen in de chaos. Zorg dat de belangrijkste punten bovenaan staan zodat dit als eerst is afgewerkt, zo werk je van belangrijk naar minder belangrijk toe. Dit helpt om stress te voorkomen.

4. Communiceer.
Indien jij voelt dat je vastloopt en druk voelt is het belangrijk om dit met iemand te bespreken. Op werk kan dit bijvoorbeeld jouw manager zijn. Geef aan dat jij vastloopt en vraag of jouw manager met je mee wilt kijken. Jouw manager kan jou wat tips geven om je verder te helpen. Het communiceren van jouw stress geeft sowieso al direct ruimte om weer even te kunnen ademen en helder na te denken. Het is belangrijk dat jij goed naar jezelf luistert en voor jezelf zorgt. Dit helpt om alle prikkels van buitenaf beter te kunnen controleren. 

Belangrijkst van alles is wellicht om de juiste match in werkgever te vinden. Het juiste bedrijf voor jou helpt signaleren wat je nodig hebt en denkt actief mee. Moeite met het vinden van een bedrijf dat écht bij jou past? Gluur eens naar de vacatures op Studentenvacature, die een breed scala van bekende opdrachtgevers hebben.