juli 15, 2024

VOG nodig? Vraag ‘m snel online aan!

2 min gelezen
vog aanvraag

Lid worden van een schietvereniging, fungeren als vakantiegezin, een kind adopteren, een exploitatie- of huisvestingsvergunning aanvragen of aangenomen worden in een bepaalde professionele functie. Dit zijn allemaal situaties waarin je moet aantonen dat je te vertrouwen bent. Dit aantonen kun je dan doen door een VOG aanvraag in te dienen. De afkorting VOG staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag. Je aanvraag wordt dan door Justis (een overheidsinstantie) behandeld en beoordeeld. Als je je verklaring krijgt, dan wordt dat als voldoende bewijs beschouwd van je betrouwbaarheid.

vog aanvraag

Wanneer krijg je je VOG?

De meeste VOG-aanvragen worden uiteindelijk gehonoreerd, oftewel het merendeel van de mensen die zo’n aanvraag doet krijgt de gewenste verklaring daadwerkelijk. Wat je hierover zeker moet weten is dat het resultaat van je aanvraag afhangt van je strafblad. Alleen als er iets op je strafblad staat kan het dus zijn dat je je VOG niet krijgt. Wel moet het delict dan relevant zijn voor de reden waarom je je VOG aanvraag hebt ingediend. Ook moet het delict dan binnen de geldende terugkijktermijn vallen. Meestal geldt een termijn van vier jaar. Conclusie: alleen een relevant delict binnen de terugkijktermijn kan leiden tot een afwijzing.

Hoelang is een VOG geldig?

Een vaak gestelde vraag over VOG’s is hoelang deze verklaring eigenlijk geldig is. Want inderdaad, daar wordt over het algemeen niet over gepraat en ook de verklaring zelf geeft daar geen uitsluitsel. Welnu, hoelang je verklaring geldig is hangt helemaal af van de initiatiefnemer van je aanvraag. Meestal is dit je huidige of (hopelijk) toekomstige werkgever. Deze organisatie kan dus zelf bepalen hoelang een VOG geldig is en wanneer er dus eventueel een nieuwe verklaring moet worden aangevraagd. De initiatiefnemer draagt hier dus de volledige verantwoordelijkheid voor.